Varberg - Varbergs kallbadhus



Saavuimme innostusta puhkuen Varbergin rannikkokaupunkiin, jossa oli yksi pääkohteistamme Varbergin perinteikäs meriuimala, kallbadhus. Selänpesijän jäkikasvu oli tämän jo edellissyksynä hyväksi testannut ja antanut osaltaan kimmokkeen etsiä vastausta kysymykseen "Vad betyder det atta kallbada?"


Saimme mukavan hostellimajoituksen linnoituksesta, josta oli lyhyt matka meriuimalaan. Saunakansalainen ja selänpesijä saivat yllätyksekseen kokea myös keskiaikaista tunnelmaa, sillä linnoituksessa oli meneillään keskiaikafestivaalit. Orientaalinen kallbadhus ja linnoitus muodostivat hienon kokonaisuuden aktiivilomailuun, seikkailuunkin.  Kun olimme ihastelleet historiallista merikylpylää ensin ulkopuolelta, kävelimme laituria myöten kahvilaan, maksoimme seitsemän ja puolen euron suuruisen pääsymaksun ja siirryimme sisään kylpemään.


Meriuimala oli jaettu miesten ja naisten puoliin niin kuin kaikki vastaavat ruotsalaiset uimalat. Saunakansalainen tarkkaili hetken tilannetta ja arvioi miten toimia, minkä jälkeen puikahti pukukoppiin. Ilma oli täydellinen aurinkokylpyyn. Tuntui ylelliseltä istua lepotuolissa rauhallisen kauniissa merikylpylässä ja kuunnella vanhempien ruotsalaisnaisten kiireetöntä keskustelua. Tarjoilija toi daameille virvokkeita sekä pientä suolapalaa ja välillä pulahdettiin laitureilta uimaan. Ikä ei näyttänyt olevan este nautinnolle, rollaattorilla pääsi hyvin eteenpäin.

Saunassa oritentaalisen tyyliset suuret ikkunat aukenivat meren selälle, jossa purjeveneet seilasivat. Kuuman kuivassa saunassa ei ollut ruuhkaa, välillä sain nauttia merimaisemasta aivan yksin. Ruotsalaiset ovat ymmärtäneet hyödyntää uimalan rakentamisessa myös esteettisen nautinnon merkityksen. Paikassa oli myös hyvät suihkutilat ja viihtyisä pukeutumistila.
Näin olimme saaneet matkan rasitukset poishoidettua ja olimme valmiita siirtymään keskiaikaisiin iltatunnelmiin Vargbergin linnoitukseen.
Varbergissä on ollut vanhastaan myös sisäallaskylpylöitä (varmbadhus). Pääsimme kurkistamaan niistä jäljellä olevan vuonna 1925 rakennetun mahtipontisen kylpylärakennuksen sisätiloihin Strandgatanilla. Sen pientä roomalaistunnelmaista allasosastoa oli ymmärretty kunnioittaa uudistuksissa. Paikassa tarjotaan nykyisin lääkintää ja hyvinvointipalveluja. Ehkäpä joskus tulemme tänne viihtymään altaalla, saunassa ja kuntosalilla; läheinen maauimalakin näytti rennolta paikalta. Mutta tällä kesäreissulla aurinko paistoi ja Varbergin merenranta kutsui.
4.7.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti