Helsingborg - Pålsjöbaden



Helsingborgin uusin meriuimala valmistui kesällä 2015 vanhan  Pålsjöbadenin meriuimalan tilalle. Vanhan meriuimalan vei myrskytuuli mennesssään vuonna 2011.

Meri oli nytkin tuulinen ja tyrskyinen. Uimareita ja saunojia oli saapunut arkiaamuna jokseenkin vähän, auringonpalvojia ei yhtäkään. Ilma oli kuitenkin tuulesta huolimatta leuto ja aurinkokin esittäytyi välillä. Kun löylyssä lauteilla istui, loivat tyrskyt ja tummat pilvet jännittävää dramatiikkaa, etenkin kun tiesi mitä aiemmalle saunalle oli myrskyssä tapahtunut.

Uusi Pålsjöbaden on ollut auki vasta kaksi kuukautta. Valoisat tilat hohtivat uutuuttaan. Pitkän laiturin päässä sijaitsi kahvila, josta uimala jakautui miesten ja naisten siipirakennelmiin. Saunoja oli kahdenlaista: kuiva kuumenpi sauna (torrbastu) ja kostea miedompi sauna (fuktbastu), jossa paikallisetkin heittivät vettä kiukaalle. Selänpesijä kertoi saaneensa kuulla nopeassa tempossa lausuttuja valittuja ruotsin kielen sanoja, kun oli ollut  viemässä vesisankoa kuivaan saunaa.



Saunassa oli jälleen kerran suuret ikkunat, joista sai nauttia tyrskyisästä merimaisemasta ja merimetsojen lennosta. Monista ikkunoita tulvi sisään luonnonvaloa. Selkeässä modernissa puurakennuksessa oli pienet pukukopit muistuttamassa perinteisemmästä rakennustyylistä. Avaralla laiturikannelle oli  istuskeluryhmiä ja palju, sisällä pesutilat tyylikkäät ja toimivat.


Tack Pålsjöbaden! Tack Helsingborg! Näin Helsingborgin kaupunki järjestää asukkailleen julkisena palveluna edulliseen hintaan virkistäytymistä, hyvinvointia, yhdessäoloa. On upeaa todeta, että jossakin päättäjät ovat ymmärtäneet vastuunsa säilyttää rantoja ja rakennuksia kuntalaisten käyttöön. Ja kun kansalaisen yllättää nälkä Pålsjöbadissa, löytää hän viihtyisän oloisen ravintolayrityksen samalta rannalta.

6.7.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti