Malmö, Ribersborgs Kallbadhus



Suurin kaikista uimalaitoksista löytyi Malmöstä. Vuonna 1898 toimintansa aloittanut Ribersborg on vaurioitunut usemman kertaa myrskyn kourissa vuodesta ja viimeksi sen paalutuksia ja laiturirakennelmia korjattiin vuonna 2009. Uimalassa on naisten ja miesten osastot, niissä yhteensä viisi saunaa sekä tunnelmallinen kahvila-ravintola. Käyntimaksu oli 65 kruunua eli seitsemän euron verran. Tuon suuruinen summa tuntui olevan tyypillinen kertamaksu uimaloihin Ruotsissa. Maittavaa ruokaa ja välipaloja saa niitäkin yleensä kohtuuhintaan.

Lämmin merituuli oli muuttunut kylmäksi ja rakeita alkoi sataa taivaalta. Vesikin tuntui kylmältä, joten oli helppo kuvitella talvisempi kokemus uimalassa. Saunoissa sentään oli lämmintä. Ihastelin hyviä ohjeita, jonka mukaan vieraskin osaa kylpeä.
Hiljaisuudelle oli pyhitetty yksi kuiva sauna, jossa oli sähkökiuas, ja toinen kosteampi sauna oli tarkoitettu enemmänkin keskusteluun ja löylyn heittoon.

Kosteassa saunassa oli sähkökiukaan vieressä puulla lämmitettävä kiuas, molemmat samaan aikaan hehkuvina. Näin lämpöä riitti tasaisesti pitkin päivää. Miesten ja naisten välillä oli yhteissauna, jossa vesi suhahteli putkesta kiukaalle automaattisesti tietyin väliajoin. Selänpesijän mielestä Ribersborgon saunat olivat matkan parhaat. Uimaan pääsi useasta kohtaa rakennusta. Laiturilla löytyi myös katonräystään alle kiinnitetty saavi, josta sai narusta vetämällä kylmää makeaa vettä niskaansa. Ja tietysti kaikista saunojen suurista ikkunoista oli merinäkymät, ja niihin aallot välillä pärskäisivät pisaroita. Mitä kamalampi ilma sitä enemmän luonto on läsnä ja se on hienoa se!


Saunan ja uinnin jälkeen jatkoimme merenkäynnin ihailua kahvilaravintolasta käsin samalla, kun herkuttelimme perinteiset katkarapusalaatit ja nautimme ah... raikasta skoonelaista olutta. Totesimme, että olimme saaneet matkalta jo tähän mennessä enemmän kuin olimme kuvitelleet. Nyt oli aika kääntää kurssia kotia kohti. Paluureitillä olisi mahdollista kokea vielä yksi merikylpylä ennen laivaan astumista.

Adjö Malmö. Adjö Skåne. Stocholm, här kommer vi.

09.07.2015


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti