Bjärred, Bjerreds Saltsjöbad - kallbadhus


 Rannikkoa länteen päin ajellessa tuuli yltyi entisestään. Tulimme kaupunkiin nimeltä Bjärred ja siellä kohteemme oli Bjerreds Saltsjöbad. Myös tämän vuonna 2004 valmistuneen projektin takana on aktiivinen paikallisyhdistys ja kunnan tuki merikylpylälle. Yhdistysväki saunoo ja organisoi, yksityinen yrittäjä pyörittää lippukassaa ja ravintolaa.

Harmaa moderni rakennus näkyi kaukana rannasta 500 metrin mittaisen laiturin päässä merellä. Kävellessä puolen kilometria laituria myrkyisessä tuulessa olo tuntui epävarmalta. Mietin millaista olisi talvella kävellä laiturilla..huh huh. Rakennuksesta löytyi tuo jo tutuksi tullut kallbadhus-laitoksille ominainen pohjakaavaa: keskellä sisääntulo, sen yhteydessä kahvila tai ravintola sekä molemmin puolin saunat ja pukuhuoneet erikseen naisille (dambad) ja miehille (herrbad).


Ravintola oli täynnä ihmisiä eli se on selvästi suosittu paikka. Ostimme sieltä liput ja kävimme sisään kylpyosastoihin. Huomasimme että kylpijöiden on mahdollista käyttää ravintolan ulkoterassia ja sinne pääsee molemmita puolilta. Paremmalla ilmalla ravintolan antimia pystyisi siis nauttimaan saunomisen ohessa. Pukuhuone ja suihkut olivat kompaktisti samassa tilassa, ja sieltä saunaan mentiin ulkolaiturin kautta.

Saunassa suuret ikkunat oli asennettu nurkkaan, mistä johtuen meri tuntui erityisen läheiseltä ja läsnäolevalta. Ylälauteiden kohdalla oli ikkuna, josta näki kaukana häämöttävän Juutinrauman sillan, siis sen Sillan. Aallokko oli sen verran kovaa, että sauna aavistuksen verran huojui ja tärisi.

Löylyn kuumuus oli riittävä ja kuiva. Kiulussa löytyi vettä löylyn heittoon.  Ruotsalaisnaisten lähdettyä otinkin kauhan käteeni ja heitin reilusti löylyä suomalaiseen tapaan. Sitten virkistäytymään korkeiden aaltojen sekaan. Tystrummet - hiljainen huone tai enemmänkin avoin tila - sijaitsi tornimaisena  lepopaikkana saunan yläpuolella, ja sinne kiivettiin tikkaita pitkin. Siellä ylhäällä pystyi rauhassa loikoilemaan ja  katselemaan aavaa merta ulkoilmassa.
 Taas kerran, upea paikka.                                                                          











8.7.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti