Göteborg - Bastun i Frihamnen, Jubileumspark. Wau-saunomista urbaanissa satamaympäristössä.

Kun maan vanhin meriuimala oli nähty, oli aika ravistella historia harteilta ja syöksyä ultramodernin saunakulttuurin pariin Göteborgiin. Toki kaupungista löytyy myös perinteikäs hyvinvointikylpylä, mutta Saunakansalainen uskoi siihen tutustumisen Selänpesijän vastuulle. Saunakansalaista kiinnosti nyt aromaattisia ammekylpyjä enemmän rouhea Jubileumspark, Helsingin Sompasaaren tyyliseen entiseen vapaasatamaan rakentuva kansalaisten tapahtumakeskus design-saunoineen.



Selänpesijä kertoi, että Göteborgin 400-vuotisjuhlavuoteen 2021 kurkottavassa innovointihankkeessa Raumblabor Berlin -ryhmän arkkitehdit järjestivät kaupungin asukkaille työpajan. Kävi ilmi että kaupunkilaiset toivoivat pääsyä veden äärelle. Tästä arkkitehdit saivat idean yleisen saunan rakentamiseen vapaasatamaan.

Nostureiden ja ahtaamisen äänistä hiljentyneellä entisellä satama-altaalla nousi korkeuksiin rakennelma, jota en ehkä olisi tunnistanut saunaksi ilman etukäteistietoa. Pian huomasin portailla korkeuksissa kylpijöitä pyyhkeineen vilvoittelemassa ja vakuutuin että saunahan tämä futuristinen häkkyrä tosiaan on. Olimme etukäteen varanneet paikan netissä saunaan. Saunominen on jokaiselle kansalaiselle ilmaista mutta sisään otetaan kerrallaan rajallinen joukko. Saunojien määrää hallinnoidaan nettivarauksin - loistava idea!


Kun tulimme saunalle meitä oli vastassa nuori hymyilevä mies, joka kertoin meille saunakulttuurihankkeesta ja esitteli saunan tiloja. Pukuhuoneet ja suihkut ovat erillisissä tiloissaan rannalla. Ne on rakennettu kierrätystavarasta mm. osa seinistä on muurattu tyhjistä pulloista. Miehille ja naisille on omat pukeutumis- ja suihkutilat ja keskellä näitä tiloja oli wc:t.

Itse veistosmainen sauna  on rakennettu entisen satamanosturin perustuksille veden päälle. Se istuu hyvin satamassa olevien nostokurkien ja laivojen joukkoon. Vesi oli liian likaista uimiseen, mitä Selänpesijän oli hyvin vaikea uskoa. Onneksi Saunakansalainen sai kovapäisen Selänpesijän uskomaan, että on parempiakin ideoita kuin uimaretki betoniraudoitusten seasssa. Saunassa oli yksi suihku ja vesipiste löylyvettä sekä juomavettä varten. Hiukan kovan urbaanin ulkokuoren sisältä avautui lämmin puinen pyöreähkö löylyhuone, jossa tunsi olevansa kuin lämpöisessä pesässä. Suuresta ikkunasta avautui karun kaunis satama-alue. Tunnelma ja kontrasti ulko-ja sisätilojen kesken on varmasti mahtava myös talvella.

Sauna oli kuuma, yli 80 astetta, ja kuiva. Ruotsalaiseen tapaan siellä istuttiin pitkään. Löylyn heittoon oli kyllä mahdollisuus, jos sitä halusi. Kaikki näyttivät nauttivan rauhallisesta ilmapiiristä ja rosoisen kauniista satamamiljööstä. Välillä vilvoiteltiin rappusilla aurinkoisessa säässä.

Tunnelma ja ihmiset jättivät hymyn huulille, kun lähdimme kohti uusia saunaseikkailuja.

02.07.2015




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti