Ruotsi, Lysekil - Lysekils kallbadhus






Tutustuminen ruotsalaiseen kylpykulttuurin oli hyvä aloittaa Lysekilistä. Paikkakunta on tunnettu kylpylälääkäri Carl Curmanista,  joka saapui sinne 1859 ja alkoi vaikuttaa vahvasti uudistamalla ruotsalaista kylpyläkulttuuria. Carl Curman perusti Lysekiliin kallbadhus-uimalan 1864, tummien siloisten rantakallioiden katveeseen. Lysekilin kallbadhus on maan vanhin käytössä oleva uimala.Kumpuilevat sileät kalliot hallitsivat näkymää, jonka uumenista löytyi myös valkoiseksi maalattu puinen meriuimala, ruotsalaisittain 'kallbadhus'. Tämä on jaettu miesten ja naisten tiloihin, mikä näyttää olevan tyypillistä melkein kaikille ruotsalaisille meriuimaloille. Miehet ja naiset nauttivat omilla puolillaan alasti meri-ilmakylvystä ja pulahtavat välillä rakennuksen sisäpuolella rappusia alas kirkkaaseen mereen, eikä uima-asuja käytetä, korkeintaan kietoudutaan pyyhkeisiin. Perinteisille meriuimaloille tyypilliseen tapaan kiertävät pukeutumiseen varatut komerot rakennusta sisäpuolella ja kukin voi valita niistä omansa. Tätä rakennusta on korjattu ja uudistettu alkuperäistä luonnetta kunnioittaen. Nyt työmiehet olivat ehostamassa ulkoseinän maalipintaa.



Tässä meriuimalassa on uunituore sauna, ensimmäinen sen pitkässä historiassa. Kymmenen hengen sauna on sisustettu kekseliäästi  naisten ja miesten osastojen väliin ja siinä voidaan saunoa myös yhteisvuoroissa. Olimme tarkoituksella valinneet sekasaunapäivän. Vaikka muuten uimalassa oltiin alasti, saunassa käytettiin pyyhkeitä tai uimapukuja vartalon peittämiseen. Koska en ollut tottunut julkisempaan nakuiluun, tuntui tapa aluksi oudolta. Mutta maassa maan tavalla.  Olisipa hienoa päästä tänne talvella avantouintiin, ajattelin makoillessani auringonpaisteessa lempeässä merituulessa. Kuulimme, että täällä varsinkin naiset ovat innokkaita avantouimareita. Kyllä vaan, meri-ilmakylvyssä on ideaa, ei märkiä uimapukuja!

Uimaan pääsee rakennuksessa ilmaiseksi, mutta yhdistyksen ylläpitämä saunan käyttö maksaa jäsenmaksun. Satunnaisen kävijän on hyvä varautua siihen, että jäsenmaksun mukainen summa vaaditaan, jollei ole muuta sovittu etukäteen. Saunassa oli sähkökiuas, josta sai riittävän kipakat löylyt, Keskustelu lauteilla sujui leppoisasti. Uiminen oli tällä kertaa hiukan haastavaa, koska eriväriset meduusat olivat löytäneet paikan. Uimala näytti olevan myös suosittu kuvauskohde ylhäältä kalliolta, mitä paikalliset naiset yrittivät kovin sanoin suitsia laiturilta.


Lysekilistä löytyy myös ihania uimapaikkoja lapsille sekä Carl Curmanin Calla-vaimon suojelemat
kalliot, jotka ovat ehdottomasti tutustumisen arvoiset.

Kiitos Lysekil sekä Calla ja Carl Curman!

01.07.2015


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti