Latvia, Riika. Latvian löylyissä Pirtsissä.


Blogikirjoittaja ottaa vihdoinkin näppäimistön sormien alle ja ryhtyy muistelemaan viimeisintä saunamatkaa Latvian Riikaan.
Aikaa oli vain kolme vuorokautta, joten rajasimme kohteiksi kolme saunaa;  Balta pirts, Kvant Tornakalna pirts ja Kvant Martina pirts.
Riikan yleiset saunat avasivat meille myös venäläistä saunakulttuuria, mikä poikkeaa mielenkiintoisella tavalla suomalaisesta saunomistavasta. Nämä kolme saunaa olivat rakenteeltaan samanlaisia. Tilavat pukutilat, pesutilat ja löylyhuone, jossa kertalämmitteinen puukiuas on muuratun tiilimuurin sisuksissa, kuten esimerkiksi tutuissa Kotiharjun ja Rajaportin saunoissa.  Lauteet koostuvat monesta portaittain nousevista lauteista korkeuksiin ja ylätasanteena on yleensä lavo, jossa voi makoilla pyyhkeiden päällä selällään tai vatsallaan.  Saunatilojen kunnossa oli kirjavuutta huolella ylläpidetyistä huonokuntoiseen.  Itselläni saunojen tunnelmasta tuli mieleen vanha venäläinen kansanpiirros Martti Vuorenjuuren kirjasta, jossa saunotaan nautiskellen ja ilman kiirettä.

Kansanpiirros naisten saunasta,
Kuvalähde:  Martti Vuorenjuuri,
Sauna kautta aikojen

2 kommenttia:

  1. Tässä kuvassa näkyvä sauna on muuten rakennettu jo 1800-luvun puolella. Sauna sulki ovensa lopullisesti noin vuonna 2006. Rakennuksessa toimii enää kai parturi. Oletko päässyt tässä saunassa löylyttelemään?

    Kaikki Riian yleiset saunat on listattu osoitteessa http://www.kyly.info

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, sauna on tosiaan suljettu ja en ole ikävä kyllä päässyt siellä saunomaan. Vielä onneksi pääsi rakennusta kuvaamaan ulkopäin. Olisipa ollutkin kiehtovaa päästä sisätiloihin.:)

      Poista