Latvia, Riika. Appelsiinin kuoria ja koivuvihtoja Balta pirtsissä.





Balta pirtsiä oli hiljattain uusittu ja vaikutelma oli kylpylämäisempi kuin muissa kaupungin yleisissä saunoissa.  Tullessani ovesta sisään pukuhuoneeseen huomasin tilan olevan muutakin. Naiset olivat levittäytyneet penkeille makoilemaan ja pitkällä pöydällä oli suolapalaa. Kiireetön vilvoittelu vaakatasossa näytti olevan tyypillistä tässä saunakulttuurissa. Vettä oli saatavilla kannussa ja tilat pidettiin selvästi siistinä.  Kun olin saanut tavarani pukukaappiin ihmettelin hetken, missä pitäisin avainta - eli seuraavalla kerralla on syytä ottaa mukaan omat kumilenkit.

Tullessani pesutilaan huomasin heti kuinka naiset osasivat ottaa kaiken irti kylpemisestä.  Vihdat olivat likoamassa vadeissa ja jotkut olivat laittaneet appelsiinin kuoria vesivatiinsa. Yksi naisista oli levittänyt itsensä turvenaamioon, ja purnukoita ihonhoitoon oli siellä täällä.  Pesuhuoneessa kävi puheen porina ja sielläkin reilusti välillä loikoiltiin kaakelipenkeillä. Tästä pesuhuoneesta löytyi myös kylmäallas, josta kuului aah!

Saunoja oli kaksi, perinteinen puilla lämmitetty ja höyrysauna. Ilman vihtoja (vastoja) ei näissä perinteisissä saunoissa saunota, mikä taitaa olla suurin ero suomalaiseen yleiseen saunaan.  Vihtaa nuuskitaan, siihen haudutetaan kasvoja ja sillä lyödään itseä olan takaa rivakasti kuin myös autetaan vihtomisessa ystävää.  Löylyt ovat kosteat ja kuumat.  Isojen pyyhkeiden merkityksen ymmärtää viimeistään, kun istua kököttää lauteilla omalla pikku alusella. Isot pyyhkeet levitettiin lavolle ja niille sitten mukavasti makoilemaan.

 Tästä saunasta löytyy kaikki tarvittava ja se on siisti. Kahvilasta voi ostaa syötävää ja ilmeisesti samasta rakennuksesta voisi tilata myös hierontaa. Balta pirts on vaivaton kohde tutustua latvialaiseen ja vähän venäläiseenkin saunomiskulttuuriin.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti