Japanilainen onsen, saunakokemuksia Kiotossa


Olin pitkään haaveillut pääseväni Japaniin kokeilemaan paikallista tapaa kylpeä ja nyt tuli siihen mahdollisuus n. viikon kestävällä Japanin matkalla, jonka vietin pääosin Kiotossa. Hiukan viivästystä kylpyläreissuun tuli vuosikymmenien kovimmasta Hagibis taifuunista, jota paikalliset kutsuivat japanilaiseksi hurrikaaniksi. Onneksi ko. taifuuni ohitti täpärästi Kioton, joten pääsin käymään yhdessä pienessä paikallisessa onsenissa. Nämä pienet onsenit sijaitsivat huomaamattomasti asuntojen lomassa pienten teiden varsilla ja muistuttivat paikallista korttelisaunaa, jotka aukesivat klo 15.00 jälkeen ja olivat auki iltamyöhään.
Tämä onsen sijaitsi lähellä Kultaista temppeliä, joten turistiruuhkan ja kävelyn jälkeen rauhoittuminen kuumassa lähteessä houkutteli.  Olin onsenin ensimmäisiä asiakkaita ja pujahdin punaisten verhojen kautta pukuhuoneeseen, jossa keltaisiin koreihin laitettiin vaatteet ja korit laitettiin kaappiin lukkojen taakse.

Kylpypuolelle otettiin mukaan ainoastaan pesuaineet ja pieni pyyhe, jonka tiesin etukäteen pidettävän pään päällä kun altaassa istutaan. Pesuhuoneeseen mentiin pienen käytävän kautta, jonka alla altaassa uivat isot värikkäät kalat naisten ja miesten puolten välillä. Pesuhuoneissa japanilaiset naiset istuivat pienten jakkaroiden päällä kyykkyasennossa pesulla. Itse tunsin olevani liian isokokoinen vaikeaan kyykkyasentoon, joten yritin suoriutua muuten peseytymisestä. Pesuhuoneen yhteydessä oli useita eri altaita, joissa oli kuumaa lähdevettä. Yksi altaista oli puinen. Vaikka yhteistä kieltä ei ollut, japanilaiset naiset ystävällisesti ohjasivat minut kaikista kauneimpaan luonnonkivistä tehtyyn altaaseen johon valui kiviseinän lohikäärmeen suusta vettä altaaseen. Vieressä oli myös toinen kiviallas, jossa oli kylmää vettä. Paikalliset kylpijät olivat hyvin ystävällisiä ja ohjasivat minut myös saunaan. Saunassa kuumuus oli melko lähellä suomalaisen saunan kuumuutta, mutta kiuas puuttui. Kiukaan tilalla tiiliseinän kolossa oli pieni televisio, josta kaikki kauhistelivat taifuunin tuhoja. Kylpijät olivat ystävällistä kansaa vaikka taisin tehdä monta mokaa käytöstavoissani 😂.  Näissä pienissä korttelisaunoissa/ onseneissa pääsin hyvin paikalliseen tunnelmaan kiinni ja ymmärtämään ehkä paremmin japanilaista kylpyläkulttuuria. Kiitos Kioto, Japani!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti